Battambang – Cambodja

Busreis Bangkok naar Battambang

Tijdens onze reis in Thailand zijn we tussendoor naar Cambodja geweest. We zijn vanuit Bangkok met de bus naar Poipet gereden om daar de grens over te gaan. We hadden ons al goed ingelezen over alle oplichtingspraktijken in Cambodja. Met name het aanbieden van een visum. Na het lezen van dit verhaal: http://travelaar.nl/grensovergang-thailand-cambodja/ waren wij alert! Het was ons namelijk ook bijna overkomen.

We waren nog maar net de bus uitgestapt toen er al iemand op ons af kwam lopen en ons naar een gebouw bracht. Toen we daar eenmaal binnen stonden kregen we er een raar gevoel bij. Maar goed ook, dit bleek geen officieel kantoor te zijn voor een visum.

Bij ons in de bus zat een groep scholieren. Daarbij liep steeds een Cambodjaanse man die hen begeleide. Voor mijn gevoel was dit hun ”gids” en wij vertrouwde erop dat hij het allemaal juist had en ons leidde naar de grensovergang. Dit was ook zo, alleen toen we eenmaal het visum hadden en bij een pendelbus aankwamen ging het allemaal wat vreemd. We moesten hier wachten zodat we de pendelbus in konden gaan die ons naar een busstation bracht. Ik wou graag even wat drinken en te eten halen omdat we de hele reis weinig hadden gegeten en het inmiddels al heel wat uren later was. De ”gids” kwam gelijk achter mij aan om mij voor de 4e x te zeggen dat ik hier moest wachten en dat de gratis pendelbus er zo aan kwam.

Toen de groep er eenmaal was konden we de pendelbus instappen. Hij deed er ongeveer 10/15 minuten over om bij het busstation te komen. Eenmaal aangekomen leek het alsof dit busstation er speciaal voor ons was. Naast ons (en de groep) waren er maar een paar andere mensen en we zagen helemaal geen bussen.

We konden geld wisselen en een kaartje kopen voor 10 dollar naar Battambang. We moesten eerst onze Thaise Bath nog wisselen voor Cambodjaanse Riel. Gezien alles zo snel ging kon je ook niet snel uitrekenen of het wel klopte. Je krijgt voor je Bath namelijk miljoenen Cambodjaanse Riel. En we moesten dit ook nog eens betalen in Dollars. Tijd om het allemaal uit te rekenen heb je dus niet.

Toen we het kaartje eenmaal hadden gekocht vroeg de ”gids” om fooi en werd ook best vervelend.

We vroegen hem waarom er zo weinig andere toeristen waren, daar reageerde hij wat vreemd op. Ik weet niet of we zijn opgelicht, maar we waren blij dat we eindelijk op bestemming aankwamen. Achteraf zei Stephan dat hij had gelezen dat er dichtbij het visum kantoor een busstation zat, en dat je niet eerst met de pendelbus hoefde te gaan.

Battambang

Het centrum van Battambang stelt niet veel voor, je hebt er een aantal winkeltjes en restaurantjes. In de straat waar de restaurantjes zitten heb je aan het eind street food. In de omgeving van Battambang heb je wel veel leuke dingen te doen. Je kan je hier ongeveer 1 a 2 dagen wel vermaken.

Tuktuk

Het is handig om in Cambodja de TukTuk chauffeur voor een dag of een aantal uren te huren en op deze manier alle toeristen spots te bezoeken. Spreek van te voren duidelijk een bedrag af.

Bamboo trein en armbandjes

In Battambang kan je voor 5 dollar met de Bamboo trein mee. Dit treintje is speciaal voor de toeristen te gebruiken. Aan het eind kom je aan bij een ”dorpje”. Hier stop je even om als doel wat te kopen van de bewoners. Bij aankomst wordt je gelijk al bestormt door de kinderen die bijzonder goed Engels spreken. Ze willen je graag armbandjes verkopen en doen hier hun uiterste best voor. Veel toeristen kopen dit ook van ze, maar lees je asjeblieft goed van te voren hierover in. Het is behoorlijk moeilijk om tegen zo’n meisje te zeggen dat je niets van haar wil kopen en dat is precies de reden waarom kinderen worden ingezet om jou deze producten aan te smeren. Er zit namelijk een heel netwerk van criminelen volwassenen achter deze kinderen. Door iets van ze te kopen, zorg je er indirect voor dat deze kinderen niet mogen spelen of op school zitten. De opbrengst is namelijk niet voor de kinderen zelf.

De Bamboo trein is een erg leuke ervaring en zeker een aanrader! Er is maar 1 spoor. Als er dan ook een tegenligger aan kwam werd de hele trein uit elkaar gehaald zodat de tegenliggers konden passeren.

Krokodillen Farm

De volgende stop was de krokodillen farm. Bij aankomst lagen er 2 baby krokodillen in een bak, deze kon je vasthouden en mee op de foto. Daarna kregen we een rondleiding van de vrouw. Het stonk er ontzettend en er zaten wel zo’n 500 krokodillen in totaal verspreid over 3 kleine baden. Erg zielig, maar wel bijzonder om te zien. Maar of ik het aan zou raden, nee.

De Batcave 

De laatste stop was de Batcave. De naam zegt het al, zodra de zon onder gaat komen alle vleermuizen uit de grot. Er lijkt geen einde aan te komen, het duurt namelijk wel meer dan 20 minuten voordat alle vleermuizen de grot hebben verlaten. Bij aankomst in het einde van de middag kan je met de scooter naar boven gebracht worden. Je kan hiervoor beneden een kaartje halen, maar let wel op. De meneer was ook hier weer van plan ons op te lichten. Boven zijn nog een aantal grotten en tempels te zien met het gezelschap van veel aapjes . Toen we eenmaal weer beneden waren en moesten wachten hebben we even wat gedronken. Op dat moment was er veel reuring beneden tussen de bewoners bij de Batecave. Er rende een man naar buiten met een groot slachtmes, hij rende achter een andere bewoner aan. Het bleek dat de mannen te veel hadden gedronken. Toch was het wel even schrikken, maar gelukkig waren we geen ooggetuige van een gruwelijke moord, haha